Se biblioteket från insidan - På vilka hyllor står min kurslitteratur?


Var finns grupprummen? Detta och mycket mer kan du få reda på om du följer med på rundvandring i universitetsbiblioteket!



Tider för rundvandringar:


2/9                 kl. 10.15, 15.15
4/9                 kl. 10.15, 15.15
9/9                 kl. 10.15, 15.15
11/9               kl. 10.15, 15.15
 
Samling vid UB:s reception, plan 1.
Rundvandringen tar cirka 30 minuter.
Ingen föranmälan.
Välkommen!


Vem citerar vem?



UB har under året tillgång till Elseviers abstract- och citeringsdatabas Scopus. Databasen har bred täckning inom naturvetenskap, teknik, medicin och samhällsvetenskap och har etablerat sig som en konkurrent till Thomsons Web of science.

Scopus innehåller omkring:

- 15.000 "peer reviewed" tidskrifter från fler än 4.000 internationella förlag
 - 33 miljoner abstracts
- 1000 Open Access-tidskrifter
- 386 miljoner webbkällor inklusive 21 miljoner patent. Webbsökningen sker via Elseviers sökmotor Scirus. Databasen uppdateras dagligen. För detaljerad produktbeskrivning, se Scopus in detail: What does it cover


Testa Scopus!


Ipoden utlottad

Stort tack för alla enkätsvar

Vi har meddelat vinnaren av Ipoden via e-post. Vi fick in 600 enkäter av studenter, forskare och lärare.


Tack så jättemycket!


Linda, Tove, Jonas, Lotta och Mattias


Fulltext i ArtikelSök

Samtliga dagstidningsartiklar publicerade fr o m 2004 i ArtikelSök finns nu i fulltext. När du klickar på den gula LÄS-ikonen i träfflistan får du upp artikeln i sin ursprungliga form, så som den såg ut i den tryckta tidningen. ArtikelSök hittar du under A i databaslistan.


Ytterligare en nyhet i ArtikelSök är att man kan se om vi har tidskriften i tryckt form, här på biblioteket, direkt vid artikeltiteln.


 Fulltext direkt
 

 Finns på UB 


 Vilket bibliotek har tidskriften?


Bibliometriseminarium

Ta chansen att komma och lyssna på Olle Persson, en av landets främsta bibliometriker, som ofta är anlitad av forskningsråden i samband med bibliometriska analyser. Han är väl insatt i de bibliometriska mätningarnas validitetsproblem. Nu har UB och UPC bjudit in honom till ett seminarium om "Rankingsystem i allmänhet och hur mäter (bör vi mäta) våra vetenskapliga prestationer i synnerhet".


Tid:
Tisdagen den 6 maj, 10-12
Plats: Södrasalen, Hus M, ingång 1


Anmäl dig till [email protected]

Varmt välkommen!


---
Leif Lindberg, UPC
Helena Carlsson Juhlin, UB


Ny antiplagieringsguide

Refero - ny antiplagieringsguide

Refero är ett webbaserat läromedel framtaget av Akademi Sydost som hjälper dig att förstå vad plagiering innebär.


Du får också tips på hur du kan citera och referera korrekt för att undvika att plagiera. Guiden innehåller 18 sidor och det tar ungefär 30 minuter att gå igenom den.


Till Refero - Akademi Sydosts antiplagieringsguide


Utställning på UB: Pippi på Tysklandsturné

Den 7 april invigs utställningen "Pippi på Tysklandsturné - om Astrid Lindgren i vida världen" på universtitetsbiblioteket.


Utställningen är producerad av Goetheinstitutet och skildrar Astrid Lindgrens framgång som författare i Tyskland. Här kan du som besökare följa Astrid på förlagsbesök, mässor, uppläsningsturnéer och prisutdelningar i Tyskland. Dessutom visar utställningen vilken betydelse det tyska språket och kulturen hade i Astrids liv. På plats finns också en samling böcker betående av första utgåvor, olika översättningar och några mer udda titlar. Kom och se Pippi på olika språk!


Utställningen finns på UB 7/4 - 7/6 och är öppen för alla. För öppettider se: UBs öppettider


Nya abonnemang 2008

Förändringar av UB:s e-resurser

Nya abonnemang


Taylor & Francis


UB har sedan tidigare prenumeration på drygt 50 tidskriftstitlar från Taylor & Francis och önskemål om nya titlar från denna utgivare har inkommit efterhand. UB har därför besluta att fr.o.m. 2008 anskaffa hela förlagets tidskriftspaket - sammanlagt fler än 1000 titlar.


Paketet täcker ett stort antal ämnesområden, men de flesta titlarna återfinns inom följande områden: Social & Behavioral Sciences, Education, Arts & Humanities, Engineering & Technology och Computer Science.


På ämnesnivå kan man finna ett flertal titlar inom Politics & International Relations, Criminology, Sociology, Area Studies, Psychology, Geography, Business & Management, History och Communication & Media Studies.


I de flesta fall finns titlarna tillgängliga i fulltext från 1997 och framåt.
OBS! Vissa enstaka, nyare titlar är ännu ej tillgängliga i fulltext.


Samtliga titlar är sökbara i såväl ELIN som i Samsök, samt på Taylor & Francis egen plattform Informaworld. Se www.informaworld.com


Om man vill undersöka titlarna i respektive ämnesområde lite närmare, så gå gärna in på ovanstående webbadress, välj Journals - Browse - Subjects, så kan man få en överblick och beskrivning över titlarna i de enskilda ämnesområdena.


JSTOR
Växjö universitet har sedan flera år haft tillgång till några av JSTOR:s samlingar av äldre tidskriftsvolymer, resurser som används mycket flitigt. Från årsskiftet har vi också tillgång till följande samlingar:

Arts & Sciences IV Collection
- ca 85 nya titlar inom främst Humanities och Social Sciences

Ex. på titlar: Academy of Management Review, Journal of Human Resources, Journal of Public Administration Research and Theory, Studies in Art Education och Child Development.


Arts & Sciences Complement
- ca 120 nya titlar inom främst Arts, Humanities och Social Sciences

Ytterligare ett antal titlar tillkommer i denna samling, som kommer att vara komplett först under hösten-08.

Ex. på titlar: Frontiers - A Journal of Women Studies, Annals of the American Academy of Political and Social Science,   Foreign Policy, International Political Science Review, The Review of Politics, Feminist Review,   Social Science History och The Western Historical Quarterly.


Business II Collection
- ca 20 nya titlar inom business och närliggande ämnesområden

Ytterligare ett antal titlar tillkommer efterhand i denna samling. Ex. på titlar: Journal of Business & Psychology, Journal of Business & Economic Statistics, Econometric Theory, IMF Staff papers, The Scandinavian Journal of Economics, Journal of Population Economics.

Även de nya titlarna i JSTOR-samlingarna är nu sökbara i såväl ELIN som Samsök.

Tommy Johansson

Växjö UB
21 februari 2008


Gemensamt biblioteksdatasystem inom Akademi sydost

Under våren och hösten 2007 har ett projekt bedrivits inom Akademi sydost där man har tittat på hur det skulle fungera med en gemensam koppling i Libris mellan de tre biblioteken vid Blekinge tekniska högskola, Högskolan i Kalmar och Växjö universitet. 

Som användare av bibliotekens tjänster kommer man att uppleva det som ett gemensamt lokalt biblioteksdatasystem. Som en följd av detta kommer biblioteken också att arbeta med att harmonisera sina regler för bemötande av studenter, lärare, personal och allmänhet.


Rapporterna är utarbetade av Mats Herder, Överbibliotekarie, Växjö universitet och Poul Henrik Jørgensen, Konsult, Portia I/S.

För mer information kontakta Mats Herder
E-post: [email protected]

Vårens rapport | Höstens rapport


Var inte så inbunden – läs en pocket!

UB har mer än bara kursböcker. En nyhet är pockethyllan där du hittar skönlitteratur och en del biografier. Här finns titlar ur den senaste utgivningen av pocketböcker.


Pockethyllan finns på plan 2 vid informationsdisken. Samma lånevillkor som för övriga böcker gäller.
 
Se lista över vilka böcker som finns i samlingen: UB:s pocketböcker

Välkommen att botanisera!


Kortfilmsfestival på Växjö UB




Söndagen den 10 februari kl 11-15 2008

Filmerna visas i filmtältet på plan 0 i universitetsbiblioteket.
Rullande schema - kom och gå som du vill.


The shoeshining  Robin Svensson
Foetus `Time marches on`  Musikvideo av Sam Sohlberg
Vad är en vetenskaplig artikel?  Biblioteksproduktion 2007
Min far  Anna Rydell
Uppvaknande  Anton Barck
Åby 1962-2008  Gun Albinsson Bloom
The Terrible Fate Of Eggward The Egg  Fredrik Dahlström,
Kalle Rosqvist, Victor Johansson och Elvedina Sarajlic
Illmar Lill `nu Sa`  Musikvideo av Linda Sohlberg
Skallö  Alexander Steinvall
Grand-mere  Robin Svensson
P-O Högstedt Skogen efter stormen  Institutionen för teknik och design
If you want to move on  Anton Barck
Lövens tid  Alexander Steinvall
Biblioteket - Växjö UB på 5 minuter  Biblioteksproduktion 2007

Filmerna är producerade av studenter och anställda vid Växjö universitet.


Kartläggning av forskningsinformationen vid Växjö universitet

Rapport från samrådsmöten med administrativ stödpersonal

Rektor gav i september 2007 universitetsbiblioteket i uppdrag att samordna en kartläggning av forskningsinformationen vid Växjö universitet. Förutom UB deltog även planeringsenheten och informationsenheten i formuleringen av uppdraget.

Kartläggningen syftade till att skapa en lägesbild av nuvarande hantering av forskningsinformation samt vilka parter och aktörer som är engagerade i arbetet. En viss problematisering runt kända brister och möjligheter, och ett försök till beskrivning av hur begreppet forskningsinformation uppfattas, ingick också i förutsättningarna.

Arbetet förväntas lyfta fram frågan inom universitetet och därmed även engagera inblandade parter, samt väcka intresse för ökad samordning.

Rapporten utgör dessutom en faktaplattform för fortsatt arbete med samordningen av forskningsinformationen inom lärosätet.


För mer information, kontakta Ingemar Gunnarsson, forskningsstrateg och projektsamordnare: tel. 0470-708295, e-post: [email protected]


För dokumentation besök:
http://www.vxu.se/bib/forskare/foi_rapport/


Efterlysning!

-kortfilmer producerade av studenter och personal vid VXU


Under Öppet hus i februari arrangeras en kortfilmsfestival på UB. Vi letar därför efter kortfilmer som har producerats av studenter och personal vid Växjö universitet. Maxlängd 15 minuter.

Filmerna kommer att visas i ett filmtält på universitetsbiblioteket söndagen den 10 februari mellan kl 11-15.


Inlämning av filmer senast 4 februari till receptionen på UB.

Frågor?
[email protected]
kort nr 10 85 eller 070-343 70 85

[email protected]
kort nr 86 81


Bibliotekskatalogen har fått nytt utseende...



...och en del nya funktioner

Stavningskontroll
- råkar du slinta på en tangent eller är osäker på stavningen får du förslag på möjliga sökord

Omslagsbilder och innehållsbeskrivning
- omslagsbild och innehållsbeskrivning på nyare engelskspråkig litteratur

Nya böcker med RSS i katalogen
- länkar till nyinköpt litteratur de senaste 30 dagarna, med möjlighet att prenumerera på ett visst ämne via RSS

Tips
- sökord fångas upp och vidarelänkningstips ges i en tipsruta (under uppbyggnad)

Översikt över e-böcker får egen flik i katalogen
- här kan man se vilka e-böcker biblioteket har tillgång till och hur de kan sökas

Länkar till Bokrecension.se och Växjö stadsbibliotek
- direktlänkning till den oberoende tjänsten Bokrecension.se för omslagsbilder och innehållsbeskrivningar gällande i första hand nyare svenskspråkigt material
- direktlänkning till Växjö stadsbibliotek för att se om en viss bok går att låna där

Nytt LIBRIS

Den samlade ingången för att söka efter material i alla svenska universitets- och högskolebibliotek, Libris, har fått nytt utseende och en rad nya funktioner.

Bl.a. blir det nu möjligt att ställa in sitt favoritbibliotek. Våra Librislänkar är förinställda med Växjö universitetsbibliotek som favoritbibliotek, vilket gör att du alltid får upp Växjö universitetsbiblioteks exemplar först om du går in på en viss titel som vi har. - Man ser direkt i träfflistan vilka titlar som Växjö universitetsbibliotek har genom det lilla huset som dyker upp i träfflistans högermarginal. För att ta bort Växjö universitetsbibliotek som favoritbibliotek går du in under länken Anpassa i Libris övre meny.

Om nya Libris | Sök i nya Libris (med Växjö UB som favoritbibliotek)


Ny version och nytt gränssnitt för ISI Web of Knowledge

Från och med årsskiften 07/08 kommer vi att länka till en ny version av ISI Web of Konwledge. I Web of Knowledge ingår de stora databaserna Web of Science, Journal Citations reports och ISI Proceedings.
Företaget bakom databaserna, Thomson, skriver själva om vilka förändringar som version och gränssnittsbytet innebär för Web of Knowledge.

Testa gärna redan nu:
Ny version av ISI Web of Knowledge

För mer information om gränssnittsbytet kontakta:

Tommy Johansson [email protected]
0470-70 84 48


RSS 2.0