Kolonialismens arv i vardagen

En utställning på plan 2 i universitetsbiblioteket till och med 8 mars

Kolonialismens arv i vardagen är en utställning som vill peka på hur kolonialismen präglat världens befolkning politiskt, kulturellt och psykologiskt. De flesta av oss känner nog till att Europas spännande upptäckter av nya världsdelar också innebar starten för ett gigantiskt kolonialistiskt projekt. Under kolonialismens storhetstid kontrollerades ca 90% av världens landyta av europeiska länder och makthavare. Detta betyder att majoriteten av världens befolkning länge levt under mycket speciella omständigheter, omständigheter som präglat dem politiskt, kulturellt och psykologiskt. Sedan mitten av nittonhundratalet har de tidigare koloniserade områdena gradvis återfått sitt självstyre - de har blivit avkolonialiserade - men många av de politiska, kulturella och psykologiska konflikterna lever kvar. Dagens oroligheter och krig i Afrika, Mellanöstern och Asien är tydliga exempel på hur den forna kolonialismen påverkar dagspolitiken.

Vi vill visa hur kolonialtiden gör sig påmind än idag. Spåren av kolonialismen finns runt omkring oss, i vår vardag. Vi finner dem i våra bruksvaror och i litteraturen. Många av våra mest kända historiska figurer gjorde sig ett namn i kolonialismens anda. Och vi finner kolonialismens arv bland människorna omkring oss.

Utställningen är ett resultat av kursen "Postkoloniala perspektiv", som ges inom ramen för Masterprogrammet för språk, litteratur och historia och är ett samarbete mellan kursens lärare och studenter.

Forum för postkoloniala studier är en gemensam plattform för flera ämnen som samarbetar kring forskning och undervisning som på olika sätt tar sitt avstamp i kolonialismens möten och konflikter mellan människor.

Den postkoloniala miljön vid Växjö universitet har länge varit stark, i synnerhet vid Institutionen för humaniora. 2007 erhölls medel från Crafoordska stiftelsen för att bygga upp ett forum för postkoloniala studier i Sydost. Miljön involverar idag professorer, docenter, lektorer, och doktorander och finansierar dels ett seminarium och dels ett antal kortare forskningsprojekt.

Målet är att bli ett kunskaps- och resurscentrum för spetsforskning inom det postkoloniala och globala området genom en väl fungerande samarbetsmiljö, inkluderande seminarier, forskarutbildning, kursgivning, resurskoncentration och internationella kontakter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


Kommentar:

RSS 2.0