Rätten till din forskning II - seminariedag i Kalmar om Open Access

Seminariedagen med temat "Rätten till din forskning II - Hur kombinera upphovsrätt, synlighet och kvalitet" arrangeras i Kalmar den 28 april 2009 av projektet "Forskarmöten om OA" i samarbete med Högskolan i Kalmar och Växjö universitet.




Information och anmälan

Barn- och ungdomsdeckare genom tiderna

Utställning på plan 2, avdelningen för skönlitteratur till och med 15 februari


I samband med Öppet hus den 8 februari och föreläsningen Mysterier, fiffiga barn och klumpiga vuxna - Samhällsbilden i Martin Widmarks populära LasseMaja-deckare med Corina Löwe ställer universitetsbiblioteket ut barn- och ungdomsdeckare ur sina samlingar.

Kolonialismens arv i vardagen

En utställning på plan 2 i universitetsbiblioteket till och med 8 mars

Kolonialismens arv i vardagen är en utställning som vill peka på hur kolonialismen präglat världens befolkning politiskt, kulturellt och psykologiskt. De flesta av oss känner nog till att Europas spännande upptäckter av nya världsdelar också innebar starten för ett gigantiskt kolonialistiskt projekt. Under kolonialismens storhetstid kontrollerades ca 90% av världens landyta av europeiska länder och makthavare. Detta betyder att majoriteten av världens befolkning länge levt under mycket speciella omständigheter, omständigheter som präglat dem politiskt, kulturellt och psykologiskt. Sedan mitten av nittonhundratalet har de tidigare koloniserade områdena gradvis återfått sitt självstyre - de har blivit avkolonialiserade - men många av de politiska, kulturella och psykologiska konflikterna lever kvar. Dagens oroligheter och krig i Afrika, Mellanöstern och Asien är tydliga exempel på hur den forna kolonialismen påverkar dagspolitiken.

Vi vill visa hur kolonialtiden gör sig påmind än idag. Spåren av kolonialismen finns runt omkring oss, i vår vardag. Vi finner dem i våra bruksvaror och i litteraturen. Många av våra mest kända historiska figurer gjorde sig ett namn i kolonialismens anda. Och vi finner kolonialismens arv bland människorna omkring oss.

Utställningen är ett resultat av kursen "Postkoloniala perspektiv", som ges inom ramen för Masterprogrammet för språk, litteratur och historia och är ett samarbete mellan kursens lärare och studenter.

Forum för postkoloniala studier är en gemensam plattform för flera ämnen som samarbetar kring forskning och undervisning som på olika sätt tar sitt avstamp i kolonialismens möten och konflikter mellan människor.

Den postkoloniala miljön vid Växjö universitet har länge varit stark, i synnerhet vid Institutionen för humaniora. 2007 erhölls medel från Crafoordska stiftelsen för att bygga upp ett forum för postkoloniala studier i Sydost. Miljön involverar idag professorer, docenter, lektorer, och doktorander och finansierar dels ett seminarium och dels ett antal kortare forskningsprojekt.

Målet är att bli ett kunskaps- och resurscentrum för spetsforskning inom det postkoloniala och globala området genom en väl fungerande samarbetsmiljö, inkluderande seminarier, forskarutbildning, kursgivning, resurskoncentration och internationella kontakter.


Öppet hus på biblioteket

Växjö Universitetsbibliotek bjuder under Öppet hus den 8/2 kl 11-15 på följande:

Kortfilmsfestival på plan 0
Utförsäljning av gallrade böcker på plan 1
Fotografik - utställning i Café Astrakan plan 1
Kolonialismens arv i vardagen - utställning på plan 2
Barn- och ungdomsdeckare genom tiderna - utställning på plan 2, avdelningen för skönlitteratur

Encyklopedi om folkhälsan

International Encyclopedia of Public Health

Ny elektronisk encyklopedi som omfattar flertalet aspekter av den globala folkhälsan. En betydande del av artiklarna behandlar olika sjukdomar och tillstånd sett ur ett folkhälsoperspektiv. Andra ämnen som granskas är bl.a. åldrande, kost, konsumtion, hälso- och sjukvårdssystem, fattigdom samt etiska och juridiska aspekter på folkhälsan.
Alla artiklarna är tillgängliga i fulltext och kan läsas, laddas ner eller skrivas ut i sitt ursprungliga format.


RSS 2.0